Saturday, November 13, 2010

Lucrări apicole în luna ianuarie


Ianuarie este luna cea mai geroasă a anului,ea reprezintă jumătatea iernii, când durata zilei începe sa crească cu 1,5 ore. În prima jumătate a lunii ianuarie familiile de albine se comportă bine, linştit, iar în familiile puternice pot să apară puietul, fapt ce duce la intensificare zumzetului.

Menţionez că, dacă familiile de albine au fost tratate corect în toamnă contra acarienilor, apoi li s-a asigurat hrana de calitate necesară iernării nu mai trebuie să ne facem griji suplimentare.

Iată ce trebuie să facem în luna ianuarie în stupină:

• Supravegherea modului de iernare a familiilor de albine prin controale auditive odată pe săptămînă, curăţirea urdinişurilor de albinele moarte, apoi îndepărtarea de pe scîndurelele de zbor zăpada îngheţată, fară zgomot, de preferinţă cu ajutorul dalţii apicole încălzită în foc.
• Prevenirea deranjării familiilor de albine provocate de atacul şoarecilor, a păsărilor de curte cît şi a păsărilor insectivore ca: piţigoii şi ciocănitorile.
• Protejarea suplimentară a stupinei, acolo unde nu s-a făcut în toamnă, contra curenţilor reci cât şi a viscolului prin aşezarea de panouri din PAL, sau confecţionarea de perdele de protecţie din tulpini de coceni, floarea soarelui,stuf sau papură.
• Repararea, curăţirea şi dezinfecţia inventarului apicol, apoi însârmarea şi fixarea fagurilor artificiali în rame, în raport cu numărul stupilor, pentru sezonul activ începând din primăvară odată cu înflorirea pomilor fructiferi.
• Protejarea fagurilor clădiţi cât şi a rezervelor de hrană din laboratorul stupinei, contra dăunătorilor în special al rozătoarelor (şoareci şi şobolani).
• Vom urmări zilnic prezenţa gartiilor la urdinişurile stupilor, întrucât la unii stupi aceste gratii ar putea să cadă dacă nu au fost bine fixate şi îndepărtate de către păsările insectivore si şoareci. O atenţie deosebită o vom acorda studierii albinelor moarte, scoase cu ajutorul unei sârme îndoite în formă de “L” de pe fundurile stupilor, fară zgomot. Dacă observăm albine fără cap sau excremente de şoareci, vom interveni pentru îndepărtarea acestora, fără a deranja prea mult familia de albine dar în special să evităm desfacerea ghemului de iernare.
• Ridicarea nivelului profesional prin studierea literaturii de specialitate, cărţi şi reviste de apicultură, cât şi participarea la conferinţele apicole care se organizează în fiecare judeţ de către Filialele teritoriale ale A.C.A.

În ianuarie creşte consumul de hrană în familiile de albine deoarece apare puietul, iar acolo unde nu s-a asigurat în toamnă necesarul de hrană vom interveni printr-o hrănire suplimentară.

1 comment:

Movi said...

Bine ati venit printre noi! ;)