Saturday, November 13, 2010

Lucrări apicole în luna iunie

Iunie este prima lună a verii, când ziua creşte de 2,5 ori, iar la 22 iunie (ziua solstiţiului de vară) avem cea mai lungă zi din an. În această zi începe vara astronomică, cînd natura işi ia rămas bun definitiv de la primăvară.
În această lună înfloreşte zmeurul, lucerna, trifoiul, şi alte plante melifere, iar salcâmul alb constituie principala sursă de cules pentru albine.

Iată care sunt principalele lucrări apicole din luna iunie:

• Recoltarea şi extragerea mierii de salcâm şi asigurarea rezervelord de miere în faguri pentru iarna următoare.
• Prevenirea roirii naturale, formând familii noi cu mătci ajutătoare, nuclee cu mătci de rezervă.
• Întărirea familiilor nou formate pe seama puietului căpăcit din familiile puternice, predispuse a intra in frigurile roitului.
• Controlul permanent privitor la puterea familiei de albine cât şi verificarea stării de sănătate a fiecărei familii de albine în parte, luând totodată măsuri pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor specifici albinelor.
• Pregătirea familiilor de albine pentru culesul de vară, apoi găsirea amplasamentelor stupilor şi efectuarea transportului stupilor numai noaptea în vederea valorificării culesurilor de la: zmeur, plantaţii de tei, culturi de coriandru şi floarea soarelui.
• Apa proaspătă nu trebuie să lipsească din stupină, mai ales că în această lună zilele sunt mai călduroase faţă de lunile precedente. La fel, din stupină nu trebuie să lipsească topitorul solar, unde vor fi topiţi fagurii din ramele clăditoare, sau din ramele reformate, deformate etc.â
• Mierea extrasă va fi condiţionată şi pregătită pentru valorificare.

De reţinut că:

Roiul în zbor este mai uşor de oprit nu cu pământ sau apă, ci cu o rază de lumină îndreptată cu ajutorul unei oglinzi, care duce la pierderea orientării şi la o aterizare forţată pe cel mai apropiat pom din împrejurimea stupinei, evitând pierderea roiului natural.
Roiul natural introdus în stup nu-l va părăsi, dacă vom pune 1-2 rame cu puiet necăpăcit şi o ramă cu o rezervă de hrană.
Menţionez că fagurii cei mai buni sunt clădiţi în timpul înfloririi livezilor, iar în timpul înfloririi salcâmului albinele termină repede clăditul fagurilor, care ulterior vor fi umpluţi cu miere.
În speranţa unei producţii sporite de miere, a obţinerii de roiuri puternice, sănătoase şi ceară de calitate, vă doresc mult succes în activitate stimaţi apicultori.

No comments: