Saturday, November 13, 2010

Lucrări apicole în luna ianuarie


Ianuarie este luna cea mai geroasă a anului,ea reprezintă jumătatea iernii, când durata zilei începe sa crească cu 1,5 ore. În prima jumătate a lunii ianuarie familiile de albine se comportă bine, linştit, iar în familiile puternice pot să apară puietul, fapt ce duce la intensificare zumzetului.

Menţionez că, dacă familiile de albine au fost tratate corect în toamnă contra acarienilor, apoi li s-a asigurat hrana de calitate necesară iernării nu mai trebuie să ne facem griji suplimentare.

Iată ce trebuie să facem în luna ianuarie în stupină:

• Supravegherea modului de iernare a familiilor de albine prin controale auditive odată pe săptămînă, curăţirea urdinişurilor de albinele moarte, apoi îndepărtarea de pe scîndurelele de zbor zăpada îngheţată, fară zgomot, de preferinţă cu ajutorul dalţii apicole încălzită în foc.
• Prevenirea deranjării familiilor de albine provocate de atacul şoarecilor, a păsărilor de curte cît şi a păsărilor insectivore ca: piţigoii şi ciocănitorile.
• Protejarea suplimentară a stupinei, acolo unde nu s-a făcut în toamnă, contra curenţilor reci cât şi a viscolului prin aşezarea de panouri din PAL, sau confecţionarea de perdele de protecţie din tulpini de coceni, floarea soarelui,stuf sau papură.
• Repararea, curăţirea şi dezinfecţia inventarului apicol, apoi însârmarea şi fixarea fagurilor artificiali în rame, în raport cu numărul stupilor, pentru sezonul activ începând din primăvară odată cu înflorirea pomilor fructiferi.
• Protejarea fagurilor clădiţi cât şi a rezervelor de hrană din laboratorul stupinei, contra dăunătorilor în special al rozătoarelor (şoareci şi şobolani).
• Vom urmări zilnic prezenţa gartiilor la urdinişurile stupilor, întrucât la unii stupi aceste gratii ar putea să cadă dacă nu au fost bine fixate şi îndepărtate de către păsările insectivore si şoareci. O atenţie deosebită o vom acorda studierii albinelor moarte, scoase cu ajutorul unei sârme îndoite în formă de “L” de pe fundurile stupilor, fară zgomot. Dacă observăm albine fără cap sau excremente de şoareci, vom interveni pentru îndepărtarea acestora, fără a deranja prea mult familia de albine dar în special să evităm desfacerea ghemului de iernare.
• Ridicarea nivelului profesional prin studierea literaturii de specialitate, cărţi şi reviste de apicultură, cât şi participarea la conferinţele apicole care se organizează în fiecare judeţ de către Filialele teritoriale ale A.C.A.

În ianuarie creşte consumul de hrană în familiile de albine deoarece apare puietul, iar acolo unde nu s-a asigurat în toamnă necesarul de hrană vom interveni printr-o hrănire suplimentară.

Lucrări apicole în luna februarie


Februarie este ultima lună a iernii, care este mai rece şi mai geroasă decât luna ianuarie. Ziua creşte cu 2,5 ore, iar iarna pierde mult din putere. Soarele începe să încălzească mult iar zapada începe săse topească, însă noapte îngheaţă. Deci, atenţie albinile sunt sensibile la aceste schimbări. În zilele mai călduroase albinele fac zborurile de curăţire.

Iată principalele lucrări apicole care se fac în această lună în stupină:

• Efectuarea de controale auditive săptămânale în vederea îndreptarii
stărilor anormale din unele familii de albine;
• Supravegherea mai atentă a modului de iernare a famillilor de albine
în vederea îndreptării stărilor anormale, cum ar fi lipsa hranei;
• Completarea rezervelor de hrană în familile de albine acolo unde este cazul;
• Stimularea şi supravegherea zborului de curăţire, atunci când temperature mediului depăşeşte 10 °C;
• Repararea, curăţirea şi dezinfecţia inventarului apicol;
• Continuarea rezolvării problemelor recomandate pentru luna ianuarie, cum ar fi: curăţirea,repararea, însârmarea şi prinderea fagurilor artificiali necesari sezonului activ din primăvară;
• Tratarea fagurilor clădiţi din rezerva stupinii cu fum de pucioasă;
• Apicultorii vor instala in stupină adăpătorul, care în primile zile mai călduroase se va pune apă puţin îndulcită ca să le ademenească pe albine;
• În zilele mai călduroase lipsite de vânt se poate interveni la stupii unde ştim că rezervele de hrană sunt insuficiente .Intervenţiile în stupii “problemă” trebuie să se facă operativ şi in cel mai scurt timp posibil;
• În februarie matca întensifică ouatul, iar temperatura în ghem se
ridică la 32-33 grade C, iar odată cu apariţia puitului viaţa se
activează, familia de albine emite un zumzet mai ridicat, dar egal,
iar consumul de hrană se dublează. Albinele au nevoie de aer curat
dechizând urdinişul superior şi inferior, deblocând în acelaşi timp
urdinişurile de albine moarte, acolo unde este cazul.

De menţionat că în familiile de albine care iernează normal,numărul
de albine moarte nu trebuie să depăşească 250-300 , iar o familie
de putere medie consumă în februarie circa 50 grame miere în 24 h.

Lucrări apicole în luna martie

Martie este prima lună a primăverii. Timpul este foarte schimbător, ziua este egală cu noaptea, iar primul semn al trezirii naturii este apariţia mugurilor argintii pe salcie. Ziua de 21 martie este echinocţiul de primăvară, reprezentând începutul primăverii astronomice.

Iată care sunt principalele lucrări apicole din luna martie :

• Stimularea şi supravegherea zborului de curăţire în zilele cănd temperatura depăşeşte 10۫۫ – 12۫ C.
• Efectuarea reviziei sumare de primăvară în zilele însorite lipsite de vânt, ocazie cu care su curăţă fundurile stupurilor de albinele moarte, apoi completarea rezervelor de hranaă acolo unde este necesar.
• Începerea hrănirii stimulatoare în zonele specifice culesurilor intense timpurii cum ar fi: la salcâm, rapiţă de toamnă etc.
• Luarea măsurilor de prevenire a furtisagului între familiile de albine.
• Dacă în unele zone ale ţării mai este zăpadă în faţa stupilor, se va aşterne un strat de paie, frunze ori saci de iută, pentru ca albinele obosite după zborul de curăţire să se poată odihni astfel dacă cad în zăpada din faţa stupilor îngheaţă şi apoi mor.
• În timpul zborului de curăţire, urdinişurile se deschid pe toată lungimea lor, apoi spre seară se reduc, aşezând din nou gratiile împotriva pătrunderii şoarecilor în stupii de albine.
• În zilele frumoase şi călduroase, lipsite de curenţi de aer reci, se va instala adăpătorul cu apă într-un loc însorit din stupină, pentru a obişnui ca albinele să ia apă curată de aici, evitând ca albinele să ia apă din băltoace, scurgeri de la grajdurile cu animale sau de la platformele de gunoi.
• La revizia sumară, apicultorul poate aprecia prezenţa hranei cât şi prezenţa mătcii după puietul şi oule din fagurii din mijlocul cuibului.
• În timpul reviziei sumare din această lună, se va scoate din stupi fagurii mucegăiţi, cu pete de diaree sau eventual roşi de şoareci, dacă aceştia au pătruns stupi, căutând ai îndepărta cât mai urgent.
• Sarcina apicultorului în această lună este de a dirija instinctul de înmulţire al albinelor, ceea ce duce la formarea unor familii de albine puternice, sănătoase, capabile de a valorifica culesul timpuriu de primăvară de la pomii fructiferi.

Vă doresc stimaţi apicultori de pretutindeni, sănătate, o primăvară frumoasă cu familii de albine puternice şi sănătoase, capabile de a valorifica superior nectarul şi polenul florilor din livezile cu pomi fructiferi.

Lucrări apicole în luna aprilie

În aprilie este mijlocul primăverii, soarele străluceşte iar zilele sunt tot mai calde, când temperatura zilnic trece peste 10°C şi începe vegetaţia plantelor.

În această lună înfloresc unii pomi fructiferi ca : prunul, caisul, vişinul, cireşul, piersicul, iar pe la jumătatea lunii înfloreşte şi păpădia.

Iată ce lucrări apicole trebuie să executăm în stupină în această lună :

• Efectuarea reviziei generale de primăvară, ocazie cu care se unesc familiile de albine slabe, se completează rezervele de hrană acolo unde este necesar, întărirea familiilor mijlocii, pe seama puietului căpăcit ridicat din familia puternică, cu o dezvoltare mai accentuată.
• Transversarea familiilor de albine în stupi curaţi şi dezinfectaţi.
• Lărgirea cuiburilor cu faguri clădiţi, luaţi din rezerva stupinei, apoi completarea cu faguri artificiali, mai ales pe durata înfloririi pomilor fructiferi.
• Instalarea colectoarelor la urdinişurile stupinilor, pentru recoltarea polenului, mai ales la familiile de albine care au adunat prea mult.
• Verificarea stării de sănătate la toate familiile de albine.
• Se vor scoate din stupi fagurii necorespunzători în vederea topirii lor.
• Extragerea şi condiţionarea cerii provenite de la fagurii clădiţi în ramele clăditoare.
• Se vor lua toate măsurile pentru a preveni furtişagul.
• Aplicarea preventivă a tratamentelor pentru varooză şi locă europeană.
• Asigurarea şi transportul familiilor de albine la livezile de pomi fructiferi, în vederea valorificării nectarului şi a polenului, cât şi a polenizării pomilor în vederea sporirii producţiei de fructe.
• Prevenirea intoxicaţiilor familiilor de albine, determinate de tratamentele fitosanitare efectuate în livezile cu pomi fructiferi, iar pentru a preveni aceste situaţii neplăcute, recomand tuturor apicultorilor să ţină legătura cu medicii veterinari din zona, cât şi cu primăriile, care au obligaţia de a informa apicultorii de pe raza localităţii respective, despre tratamentele fitosanitare care urmează a se efectua, pentru ca apicultorii să ia măsurile corespunzătoare în vederea evitării mortalităţii prin intoxicaţie la albine.

Menţionez că pe timpul primăverii deschiderea urdinişurilor este constantă : iar în lipsă de cules se va strâmtora până la 2-5 cm, ân funcţie de puterea familiei de albine, iar în momentul începerii culesului se lărgesc, apoi la terminarea culesului din nou se strâmtorează, pentru a evita furtişagul.

De asemenea din stupine nu trebuie să lipsească adăpătorul de apă la care s-a adăugat 5 grame de sare la 1 litru de apă, deoarece albinele caută să aducă apă în stup chiar şi în zilele nefavorabile, ceea ce ar duce la moartea lor, în căutarea sursei de apă de la distanţe mari, dacă noi din neglijenţă nu am instalat adăpătorul.

Lucrări apicole în luna mai

Mai este ultima lună a primăverii,când zilele însorite sunt în continuă creştere. În luna mai se termină înflorirea tuturor pomilor fructiferi. Luna aceasta se mai numeşte şi florar, deoarece este cea mai frumoasă lună din an, datorită frumuseţii florilor de la speciile pomicole, cât şi a florii melifere spontane.

Iată care sunt principalele lucrări apicole din această lună:

• Continuarea lărgirii cuibului de puiet în raport cu dezvoltarea familiei de albine şi de evoluţia culesului de nectar şi polen din natură;
• Instalarea colectoarelor de polen,acolo unde nu s-a făcut în luna precedentă, aceasta se face pentru a evita blocarea ramelor cu polen;
• Menţinerea familiilor de albine puternice şi sănătoase, prin scoaterea periodică a fagurilor cu puiet căpăcit în vederea întăririi familiilor de albine mai slabe, cu scopul întăririi acestora;
• Pregătirea familiilor de albine pentru valorificarea superioară a nectarului de salcâm, prin adăugarea de faguri artificiali în vederea clădirii lor, crând asfel spaţiul necesar depozitării nectarului de la această importantă specie meliferă,ducând în mod sigur la creşterea producţiei de miere de salcâm;
• Efectuarea transportului stupilor în apropierea pădurilor de salcâm, ori lângă perdelele de protecţie, făcută din această importantă specie meliferă. Stupii se mai pot transporta şi la culturile de rapiţă care sunt înflorite în această lună. Transportul stupilor se va face numai noaptea, luând toate măsurile puntru protecţia muncii;
• Extragerea mierii de salcâm sau de rapiţă;
• Recunoaşterea în teren a surselor melifere ca: salcâm,pomi fructiferi, rapiţă, dar şi recunoaşterea căilor de acces la aceste surse de cules;
• Uscarea şi condiţionarea polenului recoltat de la albine cu ajutorul colectoarelor de polen;
• Instalarea şi alimentarea periodică a topitorului solar, cu ceara obţinută din ramele clăditoare cât şi din fagurii reformaţi ori a fagurilor distruşi de soareci;
• Odată la câteva zile se va împrospăta apa din adăpătorul stupinei, cunoscând că în lipsa apei din stupină, albinele caută apă în locuri neigienice ca platformele de gunoi, bălţile din drumuri, pâraie, iazuri existând riscul întoxicării sau îmbolnăvirii albinelor;
• Prevenirea întoxicaţiilor albinelor cu substanţe fitofarmaceutice în timp cât în zonă se fac tratamente contra bolilor şi dăunătorilor agricoli. Recomand apicultorilor de a ţine legătura cu primăriile locale, centrele de avertizare, cu medicii veterinari;
• Trebuie reţinut că cei mai buni faguri sunt clădiţi de albine în timpul înfloririi livezilor deoarece în acest timp familia de albine se găseşte în stadiul de creştere numerică şi are nevoie de un număr cât mai mare de celule de lucrătoare.

Lucrări apicole în luna iunie

Iunie este prima lună a verii, când ziua creşte de 2,5 ori, iar la 22 iunie (ziua solstiţiului de vară) avem cea mai lungă zi din an. În această zi începe vara astronomică, cînd natura işi ia rămas bun definitiv de la primăvară.
În această lună înfloreşte zmeurul, lucerna, trifoiul, şi alte plante melifere, iar salcâmul alb constituie principala sursă de cules pentru albine.

Iată care sunt principalele lucrări apicole din luna iunie:

• Recoltarea şi extragerea mierii de salcâm şi asigurarea rezervelord de miere în faguri pentru iarna următoare.
• Prevenirea roirii naturale, formând familii noi cu mătci ajutătoare, nuclee cu mătci de rezervă.
• Întărirea familiilor nou formate pe seama puietului căpăcit din familiile puternice, predispuse a intra in frigurile roitului.
• Controlul permanent privitor la puterea familiei de albine cât şi verificarea stării de sănătate a fiecărei familii de albine în parte, luând totodată măsuri pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor specifici albinelor.
• Pregătirea familiilor de albine pentru culesul de vară, apoi găsirea amplasamentelor stupilor şi efectuarea transportului stupilor numai noaptea în vederea valorificării culesurilor de la: zmeur, plantaţii de tei, culturi de coriandru şi floarea soarelui.
• Apa proaspătă nu trebuie să lipsească din stupină, mai ales că în această lună zilele sunt mai călduroase faţă de lunile precedente. La fel, din stupină nu trebuie să lipsească topitorul solar, unde vor fi topiţi fagurii din ramele clăditoare, sau din ramele reformate, deformate etc.â
• Mierea extrasă va fi condiţionată şi pregătită pentru valorificare.

De reţinut că:

Roiul în zbor este mai uşor de oprit nu cu pământ sau apă, ci cu o rază de lumină îndreptată cu ajutorul unei oglinzi, care duce la pierderea orientării şi la o aterizare forţată pe cel mai apropiat pom din împrejurimea stupinei, evitând pierderea roiului natural.
Roiul natural introdus în stup nu-l va părăsi, dacă vom pune 1-2 rame cu puiet necăpăcit şi o ramă cu o rezervă de hrană.
Menţionez că fagurii cei mai buni sunt clădiţi în timpul înfloririi livezilor, iar în timpul înfloririi salcâmului albinele termină repede clăditul fagurilor, care ulterior vor fi umpluţi cu miere.
În speranţa unei producţii sporite de miere, a obţinerii de roiuri puternice, sănătoase şi ceară de calitate, vă doresc mult succes în activitate stimaţi apicultori.

Lucrări apicole în luna iulie


Iulie este cea de-a doua lună a verii, este luna cea mai călduroasă din an când se coc grânele, spunându-se în popor luna lui „cuptor”. Iulie este luna determinantă în realizarea producţiei de miere planificate.Albinele în această lună culeg nectar de la tei, coriandru, floarea soarelui şi alte plante melifere din flora spontană.De menţionat că luna iulie fiind eccesiv de călduroasă influienţează pozitiv secreţia de nectar la tei şi floarea soarelui, cu recomandarea ca stupii să fie amplasaţi la umbră şi alimentarea adăpătorului zilnic cu apă potabilă.

Apicultorii care au paviloane apicole sau alte mijloace de transport după culesul la salcâm I,II şi III să deplaseze stupii la masivele de tei unde pot avea satisfacţii mari, adică se pot realiza 25-30 kg miere marfă pe familia de albine.

Principalele lucrări apicole din luna iulie sunt:

• Înlocuirea mătcilor necorespunzătoare din familia de bază cu mătci tinere, viguroase şi prolifice crescute în luna iunie, care au o mare cantitate de ouă după culesurile de vară faţă de mătcile bătrâne.
• Întărirea familiilor de albine formate în lunile anterioare prin introducerea de rame cu puiet căpăcit din familiile de albine puternice.
• Extragerea şi condiţionarea mierei obţinute de la culesul de vară.
• Efectuarea unei revizii generale a familiilor de albine .
• Transportul familiilor de albine la masivele de tei , transport care v-a fi efectuat numai noaptea, luând toate măsurile de protecţia muncii pentru apicultor şi însoţitor şi asigurarea aerisirii optime a stupilor.
• Completarea rezervelor de hrană în familiile de albine cu hrană insuficientă.
• Tratarea fagurilor de rezervă contra găselniţei dacă se impune.
• Recondiţionarea inventarului apicol deteriorat în timpul transporturilor.

De reţinut că:

• Lipsa puietului necăpăcit în familia de albine, este primul semn al orfanizării, unde se observă un cules slab de polen, iar albinele trag potiraşe pentru botci iar în stup trebuie se introducă o rama cu puiet necăpăcit tânăr,pentru ca albinele să-şi trăgă botci de salvare. Acesta este un semn sigur că familia şi.a pierdut matca.
• Albinile de pe fagurii cu puiet trebuie periate uşor, evitând a scutura rama pentru a nu dăuna puietului căpăcit. Albinele se vor scutura numai de pe ramele cu miere căpăcită, mărind astfel productivitatea muncii apicultorului.
• In atelierul stupinei se va face sortarea şi topirea faurilor vechi cât şi a celor deformaţi, apoi începem recondiţionarea şi depozitarea utilajelor apicole.

Lucrări apicole în luna august


În această lună nopţile devin mai lungi, iar zilele mai scurte.August este ultima lună a verii, dacă în pădure furnicile îşi construiesc muşuroaie mari, iarna se prevede a fi lungă şi geroasă, iar dacă în această lună albinele propolizează urdinişurile, ne ateptăm la o iarnă lungă şi grea.

Iată ce trebuie să facem în stupină în luna august:

• extragerea mierii obţinute din culesurile de vară,
• scoaterea fagurilor plini şi căpăciţi din stupii orizontali,
• reducerea urdinişurilor, în perioadele lipsite de cules,pentru a preveni furtişagul,
• descăpăcirea fagurilor reformaţi şi trecerea acestora după diafragmă în vederea eliberării acestora de miere,
• echilibrarea şi completarea rezervelor de provizii pentru iarnă,
• înlocuirea mătcilor necorespunzătoare,
• deplasrea stupilor la culesurile târzii de întreţinere,
• practicarea hrănirilor stimulente în vederea intensificării creşterii puietului în perioadele de cules deficitar,
• efectuarea reviziei generale a familiilor de albine, care nu s-a efectuat în luna precedentă,
• condiţionarea şi valorificarea produselor apicole, rezultate de la ultimile culesuri,
• tratarea fagurilor de rezervă contra găselniţei, a atacului de rozătoare,
• prima strâmtorare a cuibului,
• primul tratament pentru combaterea paraziţilor Varroa,
• înlocuirea mierii de mană,acolo unde este cazul, din rezervele de iernare.

E bine de ştiut de către toţi apicultorii:

• că mierea cu un conţinut ridicat de glucoză cristalizează repede: cum ar fi mierea de floarea-soarelui, sparcetă, rapită, dacă în nectar predomină fructoza aceasta cristalizează mai greu cum ar fi mierea de: salcâm, sulfină şi castan,
• că apicultorul cu vechime suportă până la 500 de înţepături, în timp ce la persoanele alergice pot muri din cauza unei doze minime de venin de albine.
• Că prezenţa trântorilor în stup la sfârşitul lunii august şi chiar în septembrie este un indiciu sigur al lipsei mătcii din familia de albine, excepţie fac mătcile tinere neâmperecheate, aflate în familia de albine.

Vă doresc mult succes în pregătirea familiior de albine pentru iernat!

Lucrări apicole în luna septembrie

Septembrie este prima lună a toamnei, iar la 23 septembrie începe toamna astronomică. Este luna când trebuie să se pregătească bine familiile de albine pentru o iernare cât mai bună.

Este bine de ştiut de toţi apicultorii :

• Dacă frunzele pomilor cad devreme, iarna va fi timpurie.
• Dacă frunzele mesteacănului îngălbenesc pe vârfuri, va fi o primăvară timpurie, la poale - primăvara va fi târzie, uniform – primăvara va fi normală.
• Dacă şoarecii îşi instalează cuiburile în partea de jos (la baza căpiţelor) va fi o toamnă lungă şi uscată.
• Toamna se termină creşterea albinei tinere.
• Apicultorii trebuie să aibă grijă ca în centrul cuibului să nu fie faguri cu păstrură, aceştia se pot uşor identifica, privind fagurii la soare, mierea este transparentă pe când păstura nu. Fagurii neacoperiţi cu albine se vor scoate din stupi.
• Că cea mai mare cantitate de polen se întâlneşte toamna în familiile cu mătci bătrâne, deoarece acestea depun mai puţine ouă, iar consumul de polen este redus.
• Că mierea de mană este secretată de următorii copaci : tei, arţar, stejar, prun, cireş şi salcâm. Mierea de mană provenită de la stejarii din pădurile apropiatei stupinei este toxică şi periculoasă pentru albine. În general mierea de mană va fi scoasă din stupi obligatoriu, pentru ca iernarea să decurgă bine.
• Pentru o bună iernare a familiilor de albine, apicultorii trebuie să le asigure acestora cca 18 kg miere în faguri căpăciţi de bună calitate, evitând mierea de mană.

Principalele lucrări apicole din această lună sunt :

• Stâmtorarea cuiburilor şi organizarea fagurilor din cuiburile familiilor de albine în vederea iernării.
• Îndepărtarea stărilor anormale cu ocazia reviziei de toamnă.
• Terminarea completării rezervelor de hrană pentru perioada de iarnă până cel târziu la 15 septembrie, cu faguri de rezervă.
• Reformarea fagurilor vechi sau cu defecte.
• Împachetarea cuibului împotriva schimbării bruşte a temperaturii prin aplicarea salteluţelor deasupra podişorului, reducerea spaţiului în stup cu ajutorul diafragmelor, reducerea închiderii urdinişului.
• Aplicarea tratamentelor pentru combaterea varrozei, consultând în acest sens specialiştii filialelor judeţene ACA.
• Pentru protejarea albinelor, în timpul iernii se încep lucrării de amenajare şi protecţie a stupinelor contra curenţilor reci din timpul iernii, confecţionând plase înalte din stuf, tulpini de coceni sau floarea-soarelui.

Septembrie este luna hotărâtoare, de îndreptare a stărilor anormale, de completare a rezervei de hrană, de aplicare a tratamentelor în stupină, pentru ca iernarea să decurgă în bune condiţii fără a înregistra pierderi în stupinele noastre.

Vă doresc mult succes stimaţi apicultori !

Lucrări apicole în luna octombrie

În octombrie temperatura aerului scade mai repede decât în luna septembrie. Pădurea este cuprinsă de reflexe în culori vii, aerul este călduţ, peste tot se simt nuanţe vară-toamnă. Continuă plecarea păsărilor începută la sfârşitul lunii septembrie. Dacă în octombrie frunzele copacilor cad în procent mare, preestesc o iarnă grea. În octombrie nu mai sunt multe surse înflorite pe câmp sau în pădure, iar albinele ies mai rar din stupi, iar la răcirea vremii se strâng în ghem în centrul cuibului, iar mătcile îşi opresc ouatul.

Principalele lucrări apicole din luna octombrie sunt:

• Efectuarea tratamentelor împotriva varrozei, când matca a încetat ouatul;
• Împachetarea cuibului familiilor de albine cu materiale izolatoare;
• Instalarea gratiilor contra şoarecilor la urdinişurile stupilor;
• Stimularea şi supravegherea zborurilor de curăţire ale albinelor;
• Instalarea perdelelor de protecţie împotriva vânturilor şi curenţilor reci, perdele care pot fi confecţionate de apicultori din tulpini de coceni, papură, stuf, floarea-soarelui, plăci din PFL sau PAL etc.
• Sortarea şi curăţirea fagurilor de rezervă;
• Extracţia şi condiţionarea mierii şi a cerii;
• Executarea dezinfecţiei utilajelor apicole;
• În atelierul stupinei se începe repararea utilajelor şi ustensilelor apicole;
• Adăpostirea şi depozitarea utilajelor şi materialelor apicole;
• Efectuarea ultimului control în stupi, intervenind cu remedieri acolo unde este cazul.

E bine să ştiţi că, zborurile târzii de curăţire influenţează pozitiv buna iernare a albinelor şi starea lor de sănătate pe timpul iernii. Familiile de albine sănătoase, cu provizii de hrană suficiente şi de calitate, protejate împotriva vânturilor, a curenţilor reci, a dăunătorilor, pot ierna în condiţii bune, în aer liber, pe vatra stupinii, având posibilitatea ca în anotimpul rece când temperatura mediului ajunge la 10-12˚C să iasă din stupi, efectuând zborul de curăţire.

Lucrări apicole în luna noiembrie

Stimaţi apicultori, luna noiembrie debutează cu cele mai întunecate nopţi, adică se luminează de ziuă târziu şi se întunecă devreme. Luna noiembrie se caracterizează a fi mai rece, cu ceaţă aproape toată luna, iar cerul este acoperit cu nori groşi şi compacţi. De remarcat că până nu cade în totalitate frunza vişinului, oricâtă zăpadă ar cădea, iarna nu se va instala.
În noiembrie albinele fac ultimul zbor de curăţire, atunci când timpul este liniştit, iar temperatura aerului este peste 12˚C.
Iată ce lucrări trebuie să facem în luna noiembrie în stupină:

• Verificarea sumară a familiilor de albine, pentru a vedea dacă acestea sunt aşezate pe ramele cu rezervă de hrană;
• Izolarea termică şi împachetarea stupilor, în cazul că nu s-a făcut în totalitate în luna precedentă;
• Asigurarea liniştii familiilor de albine, contra dăunătorilor pe timpul iernii. Pagube mari pot aduce şoarecii dacă pătrund în stup, ducând uneori chiar la moartea familiei de albine. Obligatoriu la urdinişuri trebuie să fie instalate gratiile care împiedică pătrunderea acestor rozătoare în stupi pe timp de iarnă;
• Liniştea albinelor mai poate fi tulburată de păsările insectivore ca: ciocănitori şi piţigoi, pentru a le îndepărta din stupină apicultorii trebuie să instaleze în stupină sperietori, cum ar fi: pe o sârmă se va lega bucăţi din material plastic de diferite culori care la adierea vântului acestea se mişcă, provocând panică între păsări îndepărtându-le;
• În atelierul stupinei, apicultorul repară stupii, ustensilele apicole, reformează fagurii vechi în vederea topirii;
• Aprovizionarea stupinei cu stupi noi, inventar apicol necesar pentru activitatea viitoare din stupină;
• Curăţirea şi dezinfecţia stupilor eliberaţi de albine.

E bine de ştiut de către toţi apicultorii:

• Dacă frunzele pomilor au căzut până a sosit gerul, va fi iarnă blândă;
• Dacă frunzele se culcă cu faţa în jos, va fi iarnă caldă şi o recoltă bună de miere în anul viitor, iar dacă frunza se culcă cu faţa în sus, iarna va fi mai grea şi rece;
• Dacă cocoşii cântă seara, vremea se va schimba, dimineaţa se încălzeşte;
• Dacă unii apicultori nu au reuşit să-şi protejeze stupina contra curenţilor reci, a vânturilor dominante, o mai pot face şi în această lună prin aşezarea de paravane confecţionate din papură, tulpini de floarea-soarelui, plăci de PFL etc. în această lună a toamnei.

Lucrări apicole în luna decembrie

Decembrie este lună de iarnă, iar pe 22 decembrie este solstiţiul de iarnă, este cea mai scurtă zi din an, iar după această dată ziua începe să crească, iar nopţile să se micşoreze. Începe iarna astronomică.
În această lună toată ţara este acoperită cu un covor alb format din zăpadă, cu zile geroase, alteori ziua fulguieşte, iar nopţile sunt senine şi geroase.
E bine de ştiut de către toţi apicultorii că stupii acoperiţi cu zăpadă, albinele iernează bine, cu condiţia să le fi asigurat necesarul de hrană. Decembrie este luna de odihnă a albinelor, ele nu trebuie să fie deranjate, însă stupina trebuie să fie zilnic supravegheată de către apicultori.

Iată care sunt principalele lucrări apicole din această luna:

• Supravegherea şi controlul modului de iernare a familiilor de albine, prin ascultarea familiei cu ajutorul unui tub de cauciuc, depistând astfel stările anormale;
• Îndepărtarea fără zgomot a zăpezii îngheţate de pe scândurica de zbor, deci din faţa urdinişului, operaţiune care se va face cu un fier încălzit în foc;
• Înlesnirea şi supravegherea zborului de curăţire a albinelor, în zilele liniştite şi însorite, când temperatura aerului se ridică în unele zile la peste 10˚C;
• Atenţia apicultorului în această lună va fi la îndepărtarea din stupină a păsărilor insectivore (piţigoi, vrăbii, ciocănitori) care pot deranja buna iernare a albinelor, uneori producând pagube serioase, prin perforarea pereţilor stupilor de către ciocănitori, astfel că familia de albine poate să moară, datorită desfacerii ghemului de iernare cât şi a consumului de albine de către ciocănitori;
• Pentru a îndepărta păsările insectivore din stupină, apicultorii trebuie să instaleze în stupină diferite sperietori. Cum vom proceda? Se va lega pe o sârmă bucăţi din folie de plastic (pungi) de diferite culori, care la cea mai mică adiere a vântului acestea mişcându-se în diferite direcţii sperie păsările din stupină;
• Protejarea suplimentară a stupinei contra vânturilor reci de iarnă (crivăţ);
• Apicultorii în această lună vor repara stupii cât şi alte utilaje apicole, însârmarea ramelor şi fixarea fagurilor artificiali. Atenţie la depozitarea ramelor cu faguri artificiali, cât şi a ramelor de la rezerva stupinei, pentru a nu fi atacate de către rozătoare (şoareci sau şobolani);
• Săptămânal apicultorul trebuie să scoată de pe fundul stupilor albinele moarte, pentru a înlesni pătrunderea aerului în stupi prin urdiniş. Evacuarea albinelor moarte se va face cu ajutorul unei sârme izolate îndoite, fără zgomot. Albinele moarte vor fi verificate de către apicultor pentru a constata cauza morţii. De exemplu: albinele fără cap, înseamnă că în stup au pătruns şoareci, apicultorul trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru îndepărtarea acestora. Albinele moarte vor fi arse obligatoriu.
• Recomand tuturor apicultorilor studierea literaturii apicole, cărţi, reviste etc.

Vă doresc mult succes stimaţi apicultori, urându-vă tradiţionalul “La mulţi ani”, multă sănătate dumneavoastră, familii de albine sănătoase şi un an apicol mai bun în 2011 !